Příjem potravy je pro lidi a živočichy nezbytný k přežití. Diabetici ale musí nad každým jídlem přemýšlet. Nemohou sníst cokoliv jim přijde pod ruku. U každého jídla je třeba vzít v úvahu, kolik má například sacharidů, tuků a kolik inzulinu si aplikovat.
Naštěstí existuje řada vychytávek a aplikací, které cukrovku a její kompenzaci ulehčí, diabetici si pak mohou vychutnat svůj oblíbený pokrm. Právě tomu jsme se věnovali ve třetí epizodě s výživovým poradcem Jiřím Bořkem.
V předchozích dílech jsme řešili, co je cukrovka zač nebo jak jde dohromady diabetes a sport. Tak si poslechněte některý z dalších dílů.
3 komentáře: “Diabetes a strava”
[…] Ve třetím díle jsme probrali, jestli diabetici musí držet přísnou dietu. Také jak správně spočítat, kolik inzulinu aplikovat na jídlo a co jsou tukoproteinové jednotky. […]
[…] Úvodní díl podcastu vysvětluje, co je cukrovka zač. V druhém díle jsme si s Lucií Kovalčíkovou povídali, jak se dá kombinovat diabetes a pohyb. A ve třetím díle se dozvíte, jestli diabetici musí držet dietu a jak se správně stravovat s cukrovkou. […]
[…] Jídlo a stravování, o tom je třetí díl. Poradíme, jak zacházet s dávkováním inzulinu a vysvětlíme, co jsou tukoproteinové jednotky a jak ovlivňují glykémii. […]