Tělo neumí zpracovat sacharidy, proč jich mám jíst tolik? Takovou otázku si pokládala Monika Němečková, když jí diagnostikovali cukrovku. Nemoc jí shodou okolností vstoupila do života v průběhu jejího studia nutriční terapie. Proto začala řešit stravu lidí s cukrovkou, rozjela instagramový profil Eat Your Fears a dodnes se snaží změnit, jaká doporučení se diabetikům dostávají.
Jídlo a cukrovka. Co se dozvíte v této epizodě Diabetes Podcastu?
- Co je to glykemický index
- Jak spočítat sacharidovo-inzulinový poměr
- Co dělá vláknina v potravinách
- Jak pracovat s tuky a škroby ve stravě
- Rozebíráme alternativy cukru: proč se vyhnout třtinovému nebo kokosovému cukru a naopak proč vyzkoušet čekankový sirup nebo xylitol a erythritol
- Také poznáte Moničin diabetický příběh. Od kolika let má cukrovku nebo proč vsadila na low-carb stravu
Když se řekne jídlo, běžný smrtelník si možná představí pouze nacpaný pupek. Ti progresivnější možná ještě řeší kalorie. A tím to hasne. Zato když diabetici vidí jídlo, rozjede se jim v hlavě vnitřní kalkulačka: sacharidy, tuky, cukry, všechno.
Právě o tom je řeč v tomto díle Diabetes Podcastu. Naučíte se v něm základy, které musí umět ovládat každý diabetik: jak si spočítat inzulinovo-sacharidový poměr nebo co je to glykemický index. Dále proč je důležitá vlaknina, jak pracovat s tuky, škroby nebo jakou zvolit alternativu ke klasickému bílému cukru, abychom měli ideální a rovnou glykémii.
Poslouchej Diabetes Podcast v aplikacích:
Do studia přišla nutriční terapeutka Monika Němečková, kterou můžete znát z instagramového profilu Eat Your Fears anebo také jako edukátorku inzulinových pump Tandem a senzorů Dexcom ze společnosti A.IMPORT CZ.
Monika v Diabetes Podcastu není poprvé. Už minulý rok v dubnu jsme ji pozvali do studia, tehdy přišla ještě se svojí kamarádkou Míšou. Společně totiž vydali kuchařku Jednoduše pro všechny.
I letos pokračujeme v pravidelném vydávání Diabetes Podcastu.
Na začátku roku jste si mohli poslechnout povídání tvůrčího tria: moderátor Honza a zvukař Tomáš jsou diabetici 1. typu, editor a mistr zvuku Jakub se jich ptal, jak vypadají jejich životy s cukrovkou.
V únorové epizodě jsme se zaměřili na technologie v léčbě diabetu a zeptali se doktora Michala Krčmy z FN Plzeň, jestli se někdy podaří vyléčit cukrovku.
Hostem březnového dílu byl profesor Zdeněk Šumník, který je přednostou pediatrické kliniky v FN Motol. S ním jsme probírali, jak odhalit, že se jednoho dne u dítěte rozjede cukrovka, co se s ním dá dělat a jakou revoluci způsobil lék známý jako Teplizumab.
Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!
IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz
Jeden komentář: “Fast food není oukej. S nutriční terapeutkou Monikou Němečkovou o stravě diabetiků a náhradách cukru”
[…] V dubnu jsme si povídali s nutriční terapeutkou Monikou Němečkovou o jídle: o alternativách cukru, jak pracovat se sacharidy, tuky nebo vlákninou v potravinách. […]