fbpx

Diabetička Marcela: V Dánsku platím za inzulin, práce v gastru a cukrovka nejdou moc dohromady

Diabetička Marcela Dulanská při natáčení Diabetes Podcastu

Cukrovka umí házet pořádné klacky pod nohy. To ale neznamená, že se nemáme pokoušet plnit své sny nebo se pouštět do složitých situací. Neseďte v koutě, naopak zkuste si užívat svůj život a posouvat hranice nemožného. Někdy to prostě nevyjde, ale je lepší to zkusit, než spekulovat co by kdyby.

Na tohle povídání dorazila žena, diabetička Marcela, která toužila pracovat v gastronomii, vyrazila do ciziny na zkušenou, jenže cukrovka se ukázala býti překážkou. Přesto v zahraničí zůstala a žije tam dlouhodobě, což si já osobně nedokážu představit.

Diabetička Marcela a její život v zahraničí a v gastru. Co se dozvíte v této epizodě?

  • Proč se Marcela nejdříve styděla za cukrovku? Kdy a proč se to změnilo?
  • Jak vypadá život diabetika v zahraničí
  • Podle čeho si vybírala, v jaké zemi chce žít
  • Jaké jsou rozdíly mezi dánskou a českou diabetologií?
  • Jak zvládala patnáctihodinové šichty v restauraci?

Apple Podcasts

Spotify


I letos pokračujeme v pravidelném vydávání Diabetes Podcastu a kombinujeme zajímavé příběhy s praktickými a edukativními epizodami.

Na začátku roku jste si mohli poslechnout povídání tvůrčího tria: moderátor Honza a zvukař Tomáš jsou diabetici 1. typu, editor a mistr zvuku Jakub se jich ptal, jak vypadají jejich životy s cukrovkou.

V únorové epizodě jsme se zaměřili na technologie v léčbě diabetu a zeptali se doktora Michala Krčmy z FN Plzeň, jestli se někdy podaří vyléčit cukrovku.

Hostem březnového dílu byl profesor Zdeněk Šumník, který je přednostou pediatrické kliniky v FN Motol. S ním jsme probírali, jak odhalit, že se jednoho dne u dítěte rozjede cukrovka, co se s ním dá dělat a jakou revoluci způsobil lék známý jako Teplizumab.

V dubnu jsme si povídali s nutriční terapeutkou Monikou Němečkovou o jídle: o alternativách cukru, jak pracovat se sacharidy, tuky nebo vlákninou v potravinách.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz


O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.