fbpx

Diabetes Podcast Live: Tereza a Bára se roky věnovaly profesionálnímu sportu. Cukrovka jim ale překazila plány

Diabetes Podcast Live: Hosty moderátora Honzy Hrušovského byly Tereza Jandová a Bára Dvořáková.

Pro jednu byl konec kariéry spontánní, pro druhou byl takový krok nepředstavitelný. Šíleně vysoká glykémie Tereze Jandové zamezila startovat v závodě a pak padlo rozhodnutí, že česká biatlonistka pověsí lyže a malorážku na hřebík. Bára Dvořáková považovala za nemožné, že by ráno vstala a nešla na trénink. Jenže i ona nedávno ukončila svou atletickou kariéru. Oba příběhy si nyní můžete poslechnout v záznamu z květnového eventu Diabetes Podcast Live #2.

Cukrovka je pro profi sportovce obrovskou překážkou, protože komplikuje přípravu i samotné soutěžení. Tereza i Bára se přesto snažily vzdorovat osudu a v tomhle povídání zjistíte, jak jim to šlo a co dělají v životě po životě.

Záznam Diabetes Podcast Live #2. Co se dozvíte v této epizodě?

  • Co dělá Tereza Jandová po biatlonové kariéře a kde pracuje?
  • Jak těžké bylo učinit rozhodnutí, že už se její život nebude točit jen kolem biatlonu?
  • Jak často byla Bára Dvořáková zraněná a mělo to souvislost s cukrovkou?

Terezu Jandovou můžete znát z loňské listopadové série Diabetes Podcastu. Tehdy se ještě věnovala biatlonu a patřila mezi talenty nastupující generace českého biatlonu. Na Zimní univerziádě v Lake Placid získala zlato a dva bronzy.

Báru Dvořákovou jsme také měli v Diabetes Podcastu. Minulý rok v červnu vyprávěla, jaké to bylo vyrůstat ve slavné atletické rodině, jak jí jde práce ve škole anebo jak na hlíží na fakt, že její dvojče cukrovku nemá.

„Představa, že z ničeho nic ráno nevstanu a nepůjdu na trénink mi přišla nesmyslná a neproveditelná,” odpovídá Bára na otázku, kdy začala přemýšlet nad koncem kariéry.

“Pomohlo mi, že moje dvojče, ségra, se rozhodla, že taky skončí. Skončíme spolu, to byla jedna dobrá věc. A druhá byla, že moje maminka, která nás trénovala celou kariéru, už byla také unavená. Takže jsme se kolektivně všechny rozhodly, že už je čas,“ říká Bára Dvořáková.

GALERIE: Připomeňte si pohodovou atmosféru živého natáčení Diabetes Podcast Live #2

Diabetes Podcast Live #2

Obrázek 23 z 23

Dcera atletické legendy Tomáše Dvořáka zároveň přiznává, že sportovat s cukrovkou je náročné i z pohledu regenerace. Během své kariéry byla velmi často zraněná a to také nedělá příliš radosti.

I Tereza nějakou dobu přemýšlela nad koncem. Samotné rozhodnutí však přišlo zničehonic.

„Spontánní to bylo v tu chvíli. Já plánovala, že skončím po zimní sezóně. Během léta jsem cítila, že to není ono. Trénovalo se mi špatně, nebyla jsem schopná dokončit tréninky, holky mi ujížděly, i když jsem jim před půl rokem stačila. Rozházely se mi glykémie, takže jsem nepřijmula tolik sacharidů, které bych měla přijmout kvůli regeneraci,“ popisuje Tereza Jandová, co ji přivedlo k úvahám nad koncem kariéry.

Rozhodování české biatlonistky ale urychlil fakt, že před jedním ze závodů měla celou noc velmi vysokou glykémii 22 mmol/l. Lékař ji kvůli tomu zakázal start. „Byl to signál, že teď skončíš a budeš žít poklidnější život,“ říká Tereza.


Poslouchej Diabetes Podcast v aplikacích:

Apple Podcasts

Spotify



I letos pokračujeme v pravidelném vydávání Diabetes Podcastu a kombinujeme zajímavé příběhy s praktickými a edukativními epizodami. Všechny najdete v našem archivu, tak tam běžte a zaposlouchejte se do milých povídání o cukrovce.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz


Jeden komentář: “Diabetes Podcast Live: Tereza a Bára se roky věnovaly profesionálnímu sportu. Cukrovka jim ale překazila plány”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.