fbpx

Cukrovka dříve znamenala jistou smrt, dnes to neplatí. Jak dosáhnout dlouhověkosti u diabetiků?

Lékař Robert Bém při natáčení Diabetes Podcastu o dlouhověkosti diabetiků.

Nejspíš každý diabetik minimálně jednou slyšel, že na tomhle světě dlouho nevydrží. Před sto lety bychom s naší diagnózou přežili maximálně několik měsíců. S objevem inzulinu se to ale zásadně změnilo. Přesto se dlouho tradovalo, že diabetici se vysokého věku nedožijí. Jak je to dneska? Máme si o dlouhověkosti nechat zdát? Na to hledám odpovědi v Diabetes Podcastu s vedoucím ambulance Kliniky diabetologie IKEM Robertem Bémem.

Dlouhověkost je obrovské téma napříč společností. Díky moderní medicíně a technologickému pokroku se lidstvo dožívá více a více let. U mužů je to v průměru 77 let, u žen dokonce 83 let. Jenže jak jsou na tom diabetici?

Dlouhověkost u diabetiků: Jak na to? V této epizodě se dozvíte

  • Kolika let se dříve dožívali diabetici a jak je to dnes?
  • Jaké dva faktory ovlivňují délku dožití u diabetiků?
  • Jaké zdravotní komplikace jsou spojené s cukrovkou a jak snížit riziko, že jednoho dne přijdou?
  • Proč je cholesterol a vysoký tlak velkým strašákem (nejen) diabetiků a jak se s tím vyrovnat?
  • Jaká je budoucnost léčby cukrovky a jsou kmenové buňky cestou k úplnému vyléčení?

Cukrovka byla před více jak sto lety smrtelnou nemocí. Pacienti drželi drastické diety, které jim prodloužili život o několik týdnů či měsíců. S objevem inzulinu se to změnilo. Přesto dlouhé roky platilo, že lidé s cukrovkou mají kratší život.

V této epizodě se to s Robertem Bémem snažíme vyvrátit. Cukrovka už neznamená jistou smrt a diabetici se kvůli ní nemusí bát, že budou mít kratší život.

Apple Podcasts

Spotify

S lékařem z pražského IKEMu dále nabízíme rady, jak snížit riziko zdravotních komplikací, které jsou spojené s diabetem. Jedná se především o diabetickou retinopatii či neuropatii, selhání ledvin nebo amputaci dolní končetiny.

Vysvětlujeme, proč mají diabetici nižší kritéria pro cholesterol v krvi a jak jeho hladinu snížit. V závěru této epizody se díváme také do budoucnosti a řešíme léčbu cukrovky pomocí kmenových buněk.


I letos pokračujeme v pravidelném vydávání Diabetes Podcastu a kombinujeme zajímavé příběhy s praktickými a edukativními epizodami. Všechny najdete v našem archivu, tak tam běžte a zaposlouchejte se do milých povídání o cukrovce.


Nezapomeňte nás sledovat na sociálních sítích a také šiřte Diabetes Podcast mezi své známé, kamarády a členy rodiny. Díky, že posloucháte!

IG: @hrusovskyjan
FB: @hrusovsky.j
IG: @rawaudio_cz


Jeden komentář: “Cukrovka dříve znamenala jistou smrt, dnes to neplatí. Jak dosáhnout dlouhověkosti u diabetiků?”

O diabetes podcastu

O cukrovce se říká se, že nebolí a není vidět. Informace o nemoci znějí hrůzostrašně, v Diabetes Podcastu to tak ale není. naopak v něm zjistíte, že i s cukrovkou se dá krásně žít.

Celá série vzniká v produkci Raw Audio pod vedením Jakuba Viliše. Moderátorem Diabetes Podcastu je Jan Hrušovský.